Home » Română » Centrul de Studii » Dosar documentar 1945 » Notă asupra convorbirii dintre dl Mark Ethridge și dl Constantin (Dinu) Brătianu

Notă asupra convorbirii dintre dl Mark Ethridge și dl Constantin (Dinu) Brătianu

posted in: Dosar documentar 1945

dinu bratianu1Notă asupra convorbirii dintre dl Mark Ethridge și dl Constantin (Dinu) Brătianu

Președintele Partidului Național Liberal

București, 25 noiembrie 1945

 

Dl Brătianu a declarat că ar dori să-și expună punctele de vedere asupra situației din România cât mai concis posibil, pentru a evita detalii inutile în timpul interviului a prezentat dlui Ethridge o serie de rezumate cuprinzând opiniile Partidului Național Liberal asupra problemelor curente din România.

Dl Brătianu a subliniat că în ultimii ani a existat o serie de trei dictatori, Regele Carol, Antonescu și Groza. El personal consideră că toți dictatorii sunt oameni nebuni dar, în timp ce Regele Carol a fost un nebun foarte inteligent, Antonescu mai puțin inteligent însă capabil din punct de vedere militar, Groza este un nebun nici inteligent, nici capabil militar. El nu consideră guvernul Groza un guvern român, ci un guvern inspirat de Vîsinski și în întregime dominat de politica sovietică.

Când Vîsinski a vizitat România în februarie trecut, Brătianu și Maniu au fost întrebați de Rege ce poziție să adopte. La sugestia lui Brătianu, Regele s-a consultat cu reprezentanții americani și britanici și a fost informat că ei nu au primit instrucțiuni în această privință și nu pot interveni datorită controlului militar complet pe care rușii îl exercită. În timpul crizei, și datorită incapacității poporului român de a-și apăra suveranitatea, era clar că Regele trebuia să accepte guvernul Groza, fie să abdice. Dl Brătianu l-a îndemnat să accepte guvernul în speranța că va apărea mai târziu șansa de a-l înfrânge. Dl Maniu nu a fost de acord cu dl Brătianu și i-a cerut Regelui să abdice, ca o chestiune de principiu, dar mai târziu dl Maniu și-a însușit punctul de vedere al dlui Brătianu. Dl Brătianu îl consideră pe Rege un simbol al țării și unul dintre cei mai simpatizați regi din Europa, iar ca persoană absolut remarcabil.

Criza a intrat într-o nouă fază când Statele Unite au anunțat că nu recunosc guvernul Groza, iar Regele a rupt relațiile cu guvernul. Din luna august această criză nu s-a relaxat și dl Brătianu crede că în condițiile actuale va veni momentul inevitabil când Regele va trebui să accepte guvernul Groza sau să abdice. În ceea ce privește Partidul Comunist, dl Brătianu a spus că aceasta nu are deloc sprijin în țară, că a fost creat numai după lovitura de stat din august 1944 și că atitudinea acestuia este pur destructivă. El însuși nu a auzit de nici un conducător comunist, cu excepția lui Pătrășcanu. Mai mult, Partidul Comunist sugerează tendința unei dictaturi străine, în sensul că cei trei conducători ai lui nu sunt români. Dna Ana Pauker este rusoaică din Basarabia, dl Vasile Luca, maghiar prin naștere și rus ca cetățenie iar dl Bodnăraș, al cărui nume real este Bodnarenko, este ucrainean prin naștere. Dl Brătianu a subliniat un alt factor important în Partidul Comunist – mulți dintre membri sunt foști legionari. Aceasta din cauză că, în primul rând, legionarii și comuniștii au aceeași mentalitate și, în al doilea rând, pentru că legionarii au încercat să-și salveze pielea.

Cu privire la rolul celor trei mari puteri, dl Brătianu crede că Rusia, dându-și seama că Statele Unite și Marea Britanie nu doresc un nou război, se afirmă puternic în China, Persia, Turcia și în alte părți ale lumii. Deși românii nu-i resping instinctiv pe ruși, aceștia au devenit extrem de nepopulari datorită politicii pe care o duc în România începând din august 1944.

Politica de exploatare economică reprezintă un factor de extremă importanță în acest context. În timp ce germanii ne-au luat toate ouăle de la găini, rușii au mâncat mai întâi găinile și acum insistă să le dăm ouă. Singura soluție la această problemă este o presiune puternică și permanentă asupra Uniunii Sovietice și a Marii Britanii.

Până când nu vor fi retrase trupele sovietice și guvernul sovietic nu va fi de acord să-și schimbe politica nu poate fi vorba de un guvern reprezentativ sau de alegeri libere. În aceste condiții nu se poate discuta despre un compromis între guvern și opoziție. Groza și Tătărescu nu sunt altceva decât unelte ale Rusiei. O altă persoană care are un rol formal este dl Oeriu, criminal de război pe care rușii l-au pus în funcția de a răspunde de capitalul german confiscat. În ceea ce privește ziarele care reprezintă vederile partidului liberal, acestea au fost suprimate, iar conducătorii activi arestați și persecutați.

 

din Ulrich Burger, Misiunea Ethridge în România, prefață de Dennis Deletant, postfață de Romulus Rusan, traducerea textelor din limba engleză Florica Mateiaș și Raluca Schiau,  Fundația Academia Civică, 2000