- Cred că viitorul poate fi mai bun numai dacă toată lumea ar avea voință să facă ceva bun, triumfător pentru această țară. (Iunia-Violeta Roman, Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“, Medgidia)
- Trebuie să conștientizăm că acest loc, Memorialul, ca și conferințele, nu fac altceva decît să ne deschidă ochii, dar să ne deschidă și o poftă de a vrea să facem din noi o nouă „elită“. Puterea stă în noi și în ceea ce creăm. Trebuie să începem cu lucruri mici, adică cu idei. Apoi să facem în așa fel încît ele să se concretizeze. Esențial este să alegem un domeniu în care să putem face cît mai bine societății în care trăim și, pe cît posibil, să rămînem la principiile „justițiare“ pe care le avem. (Raluca Ada Băceanu, Colegiul Național „Spiru Haret“, București)
- Așa cum părerea mea a fost radical schimbată, am convingerea că structura psihologică și rațională a multor tineri români poate fi îmbunătățită. Școala de vară transformă lașii în luptători. Dacă fiecare român va face ceva pentru țara lui – și pentru el, totodată –, România se va schimba. (Veronica Ciobotaru, Colegiul Național „Alexandru I. Cuza“, Galați)
- Noi sîntem cei care modelează viitorul. De noi depinde prosperitatea și gloria țării. Este important să nu uităm de trecut, fiindcă „aceia ce își uită trecutul sînt condamnați să-l repete“. România și-a revenit cu greu din teroarea comunistă, iar repetarea unei astfel de experiențe este inadmisibilă. La Școala de vară de la Sighet am aflat multe lucruri care m-au întristat, dar m-au făcut mai puternică; cunoașterea înseamnă putere. (Mariana Doroșenco, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“, Piatra-Neamț)
- Trebuie să iau decizii bazate pe experiențe din trecut, pe istorie și nu pe ce se promovează în ziua de azi, practic, peste tot. Sîntem invadați de comercial, de consum și uităm că trebuie să avem grijă de minte și de spirit. (Irina Filipoaia, Colegiul Național „Ștefan cel Mare“, Suceava)
- Pesimismul elevilor este cumva indus și de atitudinea profesorilor, care sînt la fel de negativiști, uneori poate chiar mai rău. (Diana Nicolae, studentă)
- Pe viitor vom avea doar oameni care știu să promită și să critice? Îi puteți vedea seara, în talk-show-uri. Adevărul este că oamenii absolut capabili nu sînt lăsați să se implice de uriașa masă de oameni incapabili. (Georgică Gavrilă, Liceul Pedagogic „Ștefan Odobleja“, Drobeta-Turnu Severin)
- Cred există viitor pentru tinerii din România, cred că prin eforturi și muncă nesfîrșită se poate realiza ceva în această țară, că nu trebuie neapărat să „tînjim“ după valorile occidentale, ci doar să ne dezvoltăm propriile noastre valori, care împreună pot forma o Românie mai bună. (Iulian Suciu, Colegiul Național „Mihai Viteazul“, București)
- Deși am aflat atît de multe lucruri, simt că există ceva ce nu pot înțelege și nu voi putea înțelege niciodată despre perioada comunistă; imaginea mea despre acel „comunism romanticizat“ (sintagmă folosită chiar astăzi, clădită din supoziții) s-a destrămat. (Maria Diana Banu, Colegiul Național „Barbu P. Hasdeu“, Buzău)
- Mi-am găsit sursele de motivație care îmi lipseau, optimismul și încrederea în schimbare. Dacă pînă acum aveam îndoieli, acum sînt încrezătoare în forțele proprii. (Raluca Ichim, Liceul Teoretic „Emil Botta“, Adjud)
- Tinerii din ziua de azi sînt mai pesimiști din cauza faptului că nu mai au modele pe care să le urmeze în viață. Nu știu dacă în acest caz îi putem spune pesimism, ci poate o relaxare pe care o simte adolescentul, datorită faptului că primește tot ce are nevoie de la părinți, nefiind nevoit să încerce singur să cîștige ceva. (Cristian Florea, Colegiul Național „Alexandru I. Cuza“, Focșani)
- Dumnezeu nu poate lipsi din viața mea, precum nu le-a lipsit nici deținuților din perioada comunistă. Oricine poate scrie Jurnalul fericirii sale dacă îl are ca sprijin pe Dumnezeu. (Ana Maria Sturz-Lazăr, Colegiul Național „Moise Nicoară“, Arad)
- Văzind Memorialul mi-a venit în gînd o reflecție a Monseniorului Ghika: „Cînd îți amintești de cei uitați, te dai de partea lui Dumnezeu, care nu uită pe nimeni“. Cred că pot avea o influență deosebită asupra oamenilor din jurul meu prin exemplul pe care îl dau. Depinde foarte mult ce modele îmi aleg în viață și ce aleg să văd în jurul meu. Pot vedea lipsurile, problemele sau pot alege să văd oamenii de valoare care mă înconjoară, să văd oportunitățile care mă ajută să mă dezvolt ca om. Alegînd al doilea mod de gîndire, am certitudinea că voi ajunge să îmi slujesc țara, dacă nu la fel de bine ca oamenii pe care i-am întîlnit la Școala de vară, măcar atît de bine cît mă voi pricepe. (Elda Ghilasi, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu“, Bârlad)
- Dexteritatea, Perspicacitatea și Inteligența sînt calități ce sînt prezente la tinerii de astăzi. Lipsește, în schimb, determinarea și voința de a prelua frîiele societății și de a privi dincolo de norul cenușiu ce pare să planeze asupra românilor și lumii întregi. (Ștefan Marius Deaconu, Colegiul Național „Emanuil Gojdu“ Oradea)
- Trebuie să urmăm unul din zecile de modele românești, și aici mă refer la cele adevărate, nu la cele care „au făcut avere peste noapte“. Să nu uităm de corupție și de celelalte urmări ale comunismului. Să credem și să ne unim cu toții într-o idee din care să lipsească elementele comuniste. (Marius Lucian Andrei, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu“. București)
Transcrierea și selecția textelor: Angela Bilcea