…organizat in parteneriat cu Fundatia „Academia Civica“ si cu Freedom Committees
8 noiembrie 2004
la sediul Institutului Italian de Cultura (Aleea Alexandru Nr. 41, Sector 1, Bucuresti)
Program
– ora 9.30 – Deschiderea lucrarilor
Vladimir Bukovski, Asteptind un Nürnberg
Vladimir Bukovski este presedintele Comitetelor pentru Libertate, analist si istoric al comunismului, unul dintre cei mai importanti contestatari ai sistemului sovietic in anii ‘70-’80, autor al cartii Judecata la Moscova si al altor lucrari de analiza a comunismului. In 1997, impreuna cu alti intelectuali, a fondat miscarea internationala Comitatus pro Libertatibus, lansind initiativa comemorarii victimelor comunismului din intreaga lume, in luna noiembrie a fiecarui an.
Romulus Rusan, Cronologia si geografia gulagului din Romania
Romulus Rusan este scriitor, fondator (impreuna cu Ana Blandiana) al Memorialului de la Sighet si al Programului de istorie orala, organizator al Simpozioanelor internationale care au loc anual la Sighet si editor al unor colectii de comunicari, documente si studii in cadrul Memorialului.
Stéphane Courtois, Lenin, fondatorul totalitarismului
Stéphane Courtois este istoric, cercetator la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Paris, coordonator al Cartii negre a comunismului, autor al unei serii de opere de analiza a fenomenului totalitar si rector al Scolii de vara de la Memorialul Sighet.
Constantin Ticu Dumitrescu, Ce am urmarit prin proiectul de lege pentru deconspirarea Securitatii promovat in Parlamentul Romaniei intre anii 1993-1999, ce modificari i s-au adus si cum s-a ajuns la un rezultat contrar
Constantin Ticu Dumitrescu este presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, AFDPR; a propus proiectul legislativ privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, finalizat prin aprobarea Legii Nr. 187/1999.
Proiectie DVD, Memorialul de la Sighet (19 minute)
– ora 16.00
Dario Fertilio, Secera si svastica
Dario Fertilio este scriitor si ziarist la Corriere della Sera, unul dintre redactorii rubricii culturale. Cartile sale sint dedicate, cu precadere, temelor legate de libertatea politica si individuala, implicarea intelectuala si comunicarea corecta. A scris eseuri si povestiri, iar in prezent opera sa Moartea rosie. Italieni victime ale comunismului se afla in centrul dezbaterilor politice si literare din Italia.
Dorin Dobrincu, Represiunea impotriva taranilor din Romania
Dorin Dobrincu este cercetator la Institutul „A.D. Xenopol“ din Iasi, cu preocupari stiintifice in domeniul istoriei contemporane a Romaniei: instalarea regimului comunist si rezistenta anticomunista, raporturile intre stat, biserica si nationalism.
Dr. Ion Vianu, Azilele psihiatrice folosite ca instrumente de reprimare a opozantilor politici
Ion Vianu este medic psihiatru. A publicat, in strainatate, articole si studii privind istoria si filozofia psihiatriei si s-a distins ca unul dintre colaboratorii constanti ai postului Radio Europa Libera. A publicat, intre altele, Introducere in psihoterapie, Stil si persoana.
„Evocare 8 noiembrie 1945
www.observatorcultural.ro, nr. 245, noiembrie 2004