Am venit pentru prima oară la Sighet în 1997. Eram membru al Comisiei de anchetă a Bundestag-ului asupra dictaturii S.E.D.. Și Bundestag-ul îmi ceruse, ca expert în comunism, să vin să observ, să analizez modul în care Memorialul de la Sighet efectua această muncă a memoriei. Am fost extrem de impresionat. Am fost impresionat de maniera în care decurgea munca memoriei.
Am revenit pentru prima oară anul trecut (2012) și am fost fascinat pentru că am găsit aici un așezământ care nu semăna cu cel pe care-l cunoscusem în 1997. Și am văzut că se desfășura o muncă științifică și de cercetare absolut extraordinară. Deci, mulțumirile mele se îndreaptă, evident, către cei doi actori principali ai acestei renașteri.
Dar mi-ar plăcea, dacă vreți, să mă raportez puțin la viitor. Stéphane Courtois și cu mine lucrăm împreună de mai mult de 30 de ani. Suntem niște istorici convinși de faptul că cercetarea totalitarismului este un imperativ actual. Europa, după cum a spus domnul Lindblad, cunoaște în prezent o creștere a nemulțumirii sociale, a tendinței spre totalitarismul de dreapta și o anumită renaștere a comunismului; comunismul nu a murit în Europa, este o greșeală să credem asta. Deci este foarte important ca Memorialul să ne însoțească în viitor, într-o muncă și mai vastă.
Acum nu mai este vorba numai de a întreține memoria; trebuie să întreținem memoria, dar trebuie ca Memorialul să evolueze împreună cu comunitatea științifică internațională pentru a deveni unul dintre centrele esențiale de reflectare asupra manierei în care putem împiedica renașterea totalitarismului în Europa. În acest sens, sper că el ne va însoți în munca noastră în viitor, cel puțin pentru încă 20 de ani.
din Școala Memoriei 2013, editor Traian Călin Uba, Fundația Academia Civică, 2014
Patrick Moreau, istoric și politolog, cercetător CNRS (Laboratoire Dynamiques européennes de l’université de Strasbourg), specialist în studierea mișcărilor extremiste, atât a celor de dreapta cât și a celor de stânga, în special din Franța și Germania