In 8 martie, de ziua internațională a femeii, Platforma memoriei și conștiinței europene – organizație internațională la care sunt afiliate 55 de instituții și organizații din 19 țări, active în domeniul cercetării, documentării și educației privind regimurile totalitare din Europa secolului XX – cere un moment de reculegere, la ora 12 CET, pentru milioanele de femei victime ale dictaturii comuniste.
Platforma dorește să atragă atenția că regimurile comuniste au fost extrem de brutale cu femeile. Din motive politice, femeile au fost executate în urma unor procese fabricate sau chiar fără proces, au fost omorâte în timp ce încercau să treacă de Cortina de Fier, au fost trimise în închisori și lagăre de muncă unde multe dintre ele au murit. Femeile au fost torturate, au fost umilite și persecute în nenumărate feluri. Femeilor care au supraviețuit represiunii comuniste le este mult mai greu decât bărbaților să vorbească despre traumele suferite.
De aceea Platforma Memoriei și Conștiinței Europene face apel la comunitatea internațională să țină un moment de reculegere în 8 martie, la ora 12 CET, ca omagiu pentru milioanele de femei ale căror drepturi fundamentale ale omului le-au fost încălcate în timpul regimurilor comuniste.
Pe site-ul Platformei Memoriei și Conștiinței Europene este disponibilă o galerie foto cu câteva chipuri de femei executate de comuniști. Printre ele și figura Alexandrei Pop din România, studentă la Drept, membră a organizației anticomuniste conduse de maiorul Nicolae Dabija. A fost arestată la 4 martie 1949. Prin sentinţa nr. 816/4 octombrie 1949 a Tribunalului Militar Sibiu a fost condamnată la muncă silnică pe viaţă.
La 2 aprilie 1950, a fost ridicată, din ordinul lui Alexandru Nicolski, de Securitatea Cluj, fiind executată în aceeaşi zi, împreună cu alţi partizani din grupul Dabija, într-unul din aşa-numitele „transporturi ale morţii”.