Home » Română » Memorial » Evenimente » Poveştile Cortinei de Fier

Poveştile Cortinei de Fier

posted in: Evenimente
La 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier, după o muncă de aproape doi ani, a fost lansată aplicaţia „Locurile Memoriei Naţiunilor. Poveştile Cortinei de Fier”.
Vizitaţi www.ironcurtainstories.eu sau descărcaţi gratuit aplicaţia din Google Play sau App Store. „Poveştile Corinei de Fier” se găsesc şi pe site-ul „Memoria Naţiunilor” (www.memoryofnations.eu)
Proiectul „Locurile Memoriei Naţiunilor. Poveştile Cortinei de Fier”.aduce în atenţia publicului 120 de mărturii despre această graniţă geopolitică, trasată în mod arbitrar, ce a separat Europa de Vest de cea de Est. Mărturiile provin din Germania, Republica Cehă, Austria, Ungaria, Slovacia, Croaţia şi România.
pohlednice.indd
foto:  Femei în deportare, la cules bumbac (Arhiva CISAC, fond Ileana Mateescu)
10 din cei 120 de intervievaţi provin din România. Unii dintre ei au fost deportaţi pentru că erau consideraţi virtuale pericole pentru sistem (Ileana Mateescu, Gheorghe Cotorbai, Elena Bobocel şi Evdochia Tătaru), alţii au fost arestaţi şi condamnaţi pentru că, sub influenţa Revoluţiei din Ungaria, care a încercat să zguduie în mod semnificativ ordinea din spatele Cortinei de Fier, au iniţiat mişcările studenţeşti de protest de la Timişoara (Teodor Stanca şi Aurel Baghiu), iar alţii au fost reţinuţi, şi unii dintre ei chiar condamnaţi, pentru că au îndrăznit să viseze la libertatea de dincolo de Cortina de Fier, încercând să treacă graniţa cu Iugoslavia (Ingrid Fotino, Ioan Marin, Viorel Anghel şi George Sava). Cele 10 mărturii fac parte din cele peste 6000 de ore de înregistrări din Arhiva de Istorie Orală a Centrului  Internaţional de Studii asupra Comunismului – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, fiind completate cu materiale documentare adunate de-a lungul celor peste 20 de ani de existenţă ai Memorialului Sighet.
Aplicaţia „Locurile Memoriei Naţiunilor” oferă 226 de poveşti despre 175 de locuri legate de Cortina de Fier, plasând poveştile spuse de martori chiar în locurile în care acestea s-au petrecut.
Proiectul „Poveştile Cortinei de Fier” a fost coordonat de organizaţia non-guvernamentală Postbellum din Republica Cehă, în parteneriat cu Post Bellum SK din Slovacia, Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz – Germania, Societatea de Istorie Istriană din Croaţia, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din România şi Institutul pentru Istoria Revoluţiei din 1956 din Ungaria.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul programului Comisiei Europene „Europa pentru cetăţeni”, a Fondului Internaţional Visegrad şi a Fondului Ceho-German pentru Viitor.
Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe site-urile
www.ironcurtainstories.eu
http://www.postbellum.cz/en/iron-curtain-stories/iron-curtain-stories.aspx
http://www.memoryofnations.eu/project/detail/id/41