Home » Français » Mémorial » Évenements » Protocol de colaborare între Fundaţia Academia Civică – Memorialul Sighet şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

Protocol de colaborare între Fundaţia Academia Civică – Memorialul Sighet şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

posted in: Évenements

Joi, 13 decembrie 2007, cu prilejul mesei rotunde „Viata cotidiana la Salcia” organizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet si a intalnirii pe aceeasi tema desfasurata la liceul „Iulia Hasdeu” din Bucuresti, a fost anuntata semnarea protocolului de colaborare dintre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Fundatia Academia Civica – Memorialul Sighet.

In luna iulie 2008 la Scoala de Vara organizata la Sighet, al carei rector este reputatul istoric francez Stephane Courtois, coordonatorul Cartii Negre a Comunismului, vor participa in premiera si 50 de profesori de istorie. Astfel, binecunoscuta Scoala de Vara organizata pe durata unui deceniu de Fundatia Academia Civica in colaborare cu Fundatia Konrad Adenauer, isi adauga la cea de-a XI-a editie o noua componenta – pregatirea profesorilor de istorie care vor preda orele de represiune comunista si rezistenta anticomunista, ore care vor fi introduse in programa scoalara incepand cu anul scolar 2008-2009.

„Scopul Protocolului este pregatirea profesorilor din invatamantul preuniversitar in spiritul valorilor civice europene prin aprofundarea unor domenii si teme relevante pentru formarea tinerilor in spiritul valorilor umaniste, legate de Represiunea comunista si rezistenta anticomunista. Problema Romaniei in contextul Europei de Est, acomodarea si insusirea de valori civice moderne precum solidaritatea, toleranta, acceptarea celuilalt, dialogul, combaterea violentei, respectarea drepturilor fundamentale ale omului rezolvarea pe cale non violenta a conflictelor. Acest Protocol tine cont si de Recomandarea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nr. 1283/1996 privind istoria si predarea istoriei in Europa si Recomandarea Nr. 15/2001 a Consiliului de Ministri privind predarea istoriei in secolul XXI, care subliniaza importanta deosebita acordata educatiei in cunoasterea comunismului si a rezistentei anticomuniste.”