Cei 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au fost celebrați la Chișinău prin vernisajul unei expoziții intitulate „Memoria ca formă de justiție”.
Organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Primăria municipiului Chișinău, Fundaţia Academia Civică (România) și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, expoziția a fost realizată de către Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, ca un rezumat al represiunii comuniste din România.
Mărturie a anilor de teroare, expoziția dezvăluie publicului din Republica Moldova un spectacol mut, dar dramatic, al suferintei: 30 de panouri de fotografii ce arată soarta a zeci de mii de detinuți politici, ferecați, nu de puține ori pentru vecie, între zidurile închisorilor comuniste.
Inaugurată chiar în ziua aniversării a 94 de ani de la declarația de Unirea Basarabiei cu România, expoziția face o punte între cele două evenimente care au schimbat istoria neamului românesc, făurirea României Mari și instaurarea regimului comunist. Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, cosideră că identitatea românească este cea care poate vindeca rana despărțirii și duce la integrarea europeană a basarabenilor.
În opinia ambasadorului României la Chișinău, această expoziție lasă în suspendare o întrebare care îi frământă pe românii de pe ambele maluri ale Prutului.
În paralel cu expoziția de la biblioteca națională, la Muzeul de istorie și Arheologie a Moldovei a fost organizat un seminar istoric având ca temă momentul 27 martie 1918, unirea Basarabiei cu România.