Home » Română » Memorial » Revista presei » Radio Europa Liberă: Ana Blandiana, Este important să ne cuonaștem trecutul comunist

Radio Europa Liberă: Ana Blandiana, Este important să ne cuonaștem trecutul comunist

posted in: Revista presei

Poeta și disidenta Ana Blandiana, președinta fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, a subliniat, în cadrul evenimentului de lansare al proiectului „Learning from our past to build our Future”, realizat de Fundația Freedom House în parteneriat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, că marele câștig ireversibil al Revoluției din 1989 a fost dobândirea libertății.

„De ce este important pentru tineri să învețe ce au trăit părinții și bunicii lor? Răspunsul cel mai banal este și cel mai celebru – pentru că cine nu își cunoaște trecutul, riscă să îl repete. În condițiile postcomunismului, a celor 30 de ani [care au trecut de la Revoluție], este important să cunoască comunismul nu doar pentru a ști ce s-a întâmplat atunci, ci și pentru a înțelege ce și cât din acest trecut este rezidual a rămas în societatea noastră. Pentru a înțelege prezentul, este important să înțelegi în ce a constat trecutul. Iar trecutul a constat în primul rând în lipsa de libertate”, a spus Ana Blandiana.

Ea a punctat că, dintre toate lucrurile obținute după Revoluție, „libertatea este ceea ce am câștigat absolut indubitabil în 1989”.

Ana Blandiana mai explică faptul că „a fi liber este mai greu decât a nu fi liber, pentru că atunci când cineva trebuie să hotărască pentru tine, tu nu ești vinovat”.

Vorbind despre libertatea de expresie, ea a amintit de exemplul „fericit” al scriitorilor, care totuși reușeau să scrie și lucrări antisistem în perioada comunistă, reușind să le pună în circulație prin samizdat – publicațiile sau operele cenzurate erau reproduse manual și transmise de la cititor la cititor -, în timp ce mai văduviți au fost cineaștii, care depindeau de finanțare de la bugetul de stat pentru a-și pune ideile pe peliculă.

În cadrul proiectului „Learning from our past to build our Future”, realizat de Freedom House Romania, în parteneriat cu organizațiile civice Fundația Academia Civică, Geeks for Democracy, Apulum, Funky Citizens, iTeach.ro, au fost lansate bursele unSettled prin care 150 de tineri studenți sau elevi de liceu vor putea participa timp de o săptămână, între 6-19 iulie 2020, la două școli de vară la Sighet.

„Cheia în care noi am gândit proiectul este să învățăm civismul înțelegând pericolul de a ne întoarce în comunism, să apărăm valorile democratice, să apărăm statul de drept, să înțelegem ce este acela stat de drept și care sunt aceste libertăți pe care merită să le apărăm. Ne-am dori să stimulăm tinerii să fie cât mai implicați în apărarea valorilor democratice”, a explicat Cristina Guseth, directoarea Freedom House România, punctând că bursele poartă acest nume tocmai pentru că societatea românească încă nu este așezată și nu își cunoaște istoria recentă.

De aceea, subliniază ea, este important ca tinerii să cunoască perioada totalitară pentru a putea înțelege și apăra valorile democratice.

La rândul său, Cosmin Pojoranu, director de comunicare la Funky Citizens, a spus că speră ca prin acest proiect să „se poată crea o punte între generații”.

În cadrul școlii de vară, participanții vor putea să interacționeze cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Programul include o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului. Termenul limită de înscriere a fost prelungit până pe 15 martie, a anunțat Cristina Guseth.

 

https://romania.europalibera.org/a/video-ana-blandiana-important-cunoastere-trecutul-comunist-putem-invata-sa-folosim-libertatea-castigata-1989/30330478.html