Home » Română » Memorial » Diverse » România Liberă – Memorialul de la Sighet

România Liberă – Memorialul de la Sighet

posted in: Diverse

La 29 ianuarie a.c., celebrul Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei, de la Sighetu Marmatiei, a implinit 15 ani de la infiintare. Muzeul a fost creat, sub conducerea scriitoarei Ana Blandiana, in anul 1993, cand proiectul a fost prezentat Consiliului Europei, care in 1995 l-a luat sub egida sa. Oricat de necrezut ar fi astazi, guvernantii de atunci erau ostili ideii, desi doreau, in acelasi timp, sa intre in Consiliul Europei!

La recenta aniversare, Ana Blandiana a rememorat anii de lucru, incepand cu repararea fostei inchisori comuniste: “Doua lucruri nu le puteam sti atunci: ca egida Consiliului Europei sau nominalizarea, in 1998, a Memorialului Sighet printre primele trei locuri ale memoriei europene – alaturi de Memorialul Auschwitz si de Memorialul francez al Pacii – nu insemnau automat si un sprijin financiar, ci doar o garantare morala a proiectului; si ca realizarea proiectului, inceput atat de romantic si altruist, avea sa dureze 15 ani, obligandu-ne sa ne zidim vietile in el o atat de lunga perioada. Totusi, in 1997, atunci cand cladirea a fost reabilitata si am putut deschide zece din cele cincizeci de sali ale muzeului actual, Memorialul nostru a fost adoptat si de statul roman, care l-a declarat “ansamblu de interes national”. Era la acea data primul memorial al victimelor comunismului din lume si chiar unul creat in intregime de societatea civila.”

Memorialul este format din Muzeul care functioneaza in fosta inchisoare stalinista de la Sighet si din Centrul International de Studii asupra Comunismului, care functioneaza la Bucuresti, fiind laboratorul de creatie al memorialului, director stiintific, Romulus Rusan, iar director organizatoric, Ioana Boca.

Una dintre cele mai cunoscute si mai reusite manifestari ale Memorialului, este scoala de Vara de la Sighet, organizata anual incepand din 1998. Participantii sunt elevi intre 14 si 18 ani. Cursurile se desfasoara sub forma unor conferinte, work-shop-uri, mese rotunde cu participarea nelimitata a elevilor. Sunt invitati istorici, analisti politici, lideri de opinie, scriitori, specialisti.

Din Consiliul stiintific al Centrului International de Studii asupra Comunismului fac parte Tom Blanton, Vladimir Bukovski, Stephane Courtois, Dennis Deletant, Pierre Hassner, Helmut Muller-Enbergs, serban Papacostea, Alexandru Zub, totii fiind de mai multe ori prezenti la scoala de Vara. Aprecierile la adresa Memorialului au fost pastrate cu grija de muzeografii de la Sighet. Iata doar cateva: Papa Ioan Paul al II-lea: “Intalnirea in acest loc inalt al amintirii sa onoreze victimele persecutiilor, iar dezbaterile sa permita o mai buna cunoastere a mecanismelor care au condus la aceasta tragedie si, de asemenea, sa puna in relief energiile care au permis infrangerea ei, astfel ca lumea noastra sa poata invata din lectiile istoriei”; Vladimir Bukovski: “Ceea ce este unic la Sighet este scoala de Vara. Desigur, se incearca acest lucru si in alte parti… Dar, din acest punct de vedere, Memorialul este unic”; Lech Walesa: “Va doresc ca prin simpozionul care s-a reunit la Sighet, oras simbolic pentru memoria comunismului si pentru istoria noastra cea mai recenta comuna, sa ajungeti la o evaluare corecta a perioadei finale a sistemului trecut si sa stabiliti consecintele pentru o noua epoca, decurgand din aceasta lectie de istorie”; Stephane Courtois, directorul scolii de Vara: “Exemplul cel mai emblematic in ochii mei al reinnoirii demersurilor istoriei si memoriei este Memorialul de la Sighet din Romania (…) Memorialul de la Sighet ramane un proiect pilot al Consiliului Europei pe tema memoriei secolului XX”; Jardar Seim: “Sighetul este o “deschisoare” prin care istoria unei jumatati de Europa se elibereaza si isi face loc spre libertatea adevarului”.

Acolo, in salile muzeului intrat in ghidurile turismului cultural, este tezaurizata intreaga cercetare a fondatorilor, a istoricilor si a muzeografilor, acumulata cifric in 100.000 de fise de detinuti politici, 5.000 de ore de inregistrari de istorie orala, 40.000 de pagini rezultate din simpozioane si scoli de vara, mii de fotografii, sute de subiecte. Memorialul a inregistrat in anul trecut 45.000 de vizitatori, ceea ce, dupa cum a remarcat Ana Blandiana, “inseamna ca fiecarui locuitor al Sighetului i s-a alaturat un turist”.

La aniversarea a 15 ani, in prezenta unui public mai numeros ca oricand, a fost lansat si proiectul “Muzeul de luat acasa”, un DVD cu o vizita virtuala a Memorialului Sighet. Aniversarea a avut loc in Sala Oglinzilor, din sediul Uniunii Scriitorilor. Ca un omagiu adus gazdelor, cu acel prilej a fost prezentata si o expozitie – adusa de la Sighet – dedicata scriitorilor si artistilor care au suferit, intr-un moment sau altul, represiunea comunista.

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet este organizat de Fundatia Academia Civica, presedinte fondator, Ana Blandiana.

 

de Adrian Bucurescu

 

articol aparul in Romania Libera, 7 februarie 2008, www.romanialibera.ro