Home » Română » Memorial » Evenimente » Rugăciune și reamintire – continuarea pelerinajului tradițional la Sighetu Marmației

Rugăciune și reamintire – continuarea pelerinajului tradițional la Sighetu Marmației

posted in: 2017, Evenimente

Articol preluat de pe site-ul  Bisericii Greco-Catolice, eparhia Cluj Gherla

 

Cu rugăciune în gând și în suflet și păstrând vie amintirea Martirilor și Mărturisitorilor pentru credință, în 13 mai 2017 – cea de-a doua sâmbătă a lunii, s-a desfășurat Pelerinajul tradițional la Sighetu Marmației, eveniment dedicat memoriei celor închiși, torturați și uciși, sub regimul comunist, între zidurile temutei închisori din localitate – în prezent, primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului.

Împreună cu mii de pelerini din întreaga țară, din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla au participat Episcopul eparhial PS Florentin Crihălmeanu, Vicarul general Mons. Mihai Todea și zeci de preoți, persoane consacrate, sute de credincioși, între care numeroși au fost tinerii astriști, tineri din grupul de rugăciune “Triumful Inimii Neprihănite”, tineri care și-au însoțit preoții parohi, prezența lor fiind semn de tinerețe a Bisericii și totodată semn al rodului bogat al semințelor martirilor acum comemorați. În așteptarea beatificării Episcopilor martiri și a vizitei Sfântului Părinte în România, credincioșii pelerini la Sighet au pus în fața lui Dumnezeu cele două intenții de rugăciune, alături de intențiile generale pentru Biserică și cele personale ale fiecăruia.

Ca în fiecare an, s-a parcurs mai întâi drumul din fața Memorialului victimelor comunismului și al rezistenței până la Cimitirul Săracilor de la marginea orașului, în rugăciune și cu lecturarea mărturiilor întemnițaților Sighetului. Procesiunea a fost condusă de Nunțiul Apostolic în România, Excelența Sa Miguel Maury Buendia împreună cu Ierarhii romano-catolici și greco-catolici: IPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel, PS Virgil Bergea, PS Florentin Crihălmeanu, PS Claudiu Pop și PS Vasile Bizău, gazda evenimentului anual. A făcut acest pelerinaj, de asemenea, un invitat special de la Roma, Excelența Sa Jean-Louis Bruguès – arhivist și bibliotecar al Sfintei Biserici Romane.

Intrând, în cântări și rugăciune, în spațiul special amenajat din vecinătatea cimitirului, credincioșii s-au unit în rugăciune la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată pe pământul în care se află, pentru cei prezenți, moaștele Episcopilor morți pentru credință: Valeriu Traian Frențiu († 11 iulie 1952), Ioan Suciu († 27 iunie 1953), Tit Liviu Chinezu († 15 ianuarie 1955) și Fericitul Anton Durcovici († 10 decembrie 1951). Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei “Buna Vestire” din Baia Mare. Cuvântul de învățătură, rostit de ES Nunțiul Apostolic, a avut în centru iertarea – poate cel mai puternic îndemn al înaintașilor, cel la a ierta.

“E o mare bucurie pentru mine să petrec împreună cu dumneavoastră această frățească zi”, a spus Excelența Sa, și, în primul rând, a transmis credincioșilor români salutul și binecuvântarea Sfântului Părinte, Papa Francisc, reamintind faptul că, în această zi de 13 mai 2017, Suveranul Pontif se află la Fatima (cu ocazia centenarului aparițiilor Sfintei Fecioare Maria și pentru a ridica la treapta sfințeniei pe doi dintre cei trei copii vizionari, Jacinta și Francisco) și cu mențiunea că Papa Francisc “mi-a cerut să vă asigur de dragostea sa și de comuniunea în rugăciune”.

“Salut cu drag”, a continuat ambasadorul Sfântului Părinte în România, “pe toți cei ce au dorit să se unească în rugăciunea la această Sf. Liturghie, în mod particular pe Excelența Sa Mons. Jean-Louis Bruguès venit de la Vatican, pentru expoziția cu titlul: Comuniune eclezială – Eparhia de Maramureș și Sfântul Scaun, inaugurată ieri (nn. în 12 mai), la Baia Mare”. Excelența Sa a reamintit: “Celebrăm această Liturghie în apropierea Memorialului victimelor comunismului și al rezistenței, lângă Cimitirul Săracilor, în care se odihnesc osemintele prizonierilor politici și religioși morți în timpul represiunii din a doua jumătate a sec. al XX-lea, care a produs cei mai mulți martiri din istorie. De aceea, iubiți frați și surori, la fel ca și predecesorii mei, doresc să aduc un omagiu Părinților voștri întru credință, atât iluștrilor Episcopi: Anton Durcovici, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, cât și tuturor preoților, călugărilor, călugărițelor și laicilor care au mărturisit credința creștină găsindu-și loc de îngropăciune în pământul acesta, după ce au făcut rodnică propovăduirea Evangheliei în România, arătând lumii în vremuri de restriște adevăratul chip al lui Cristos, Domnul și Mântuitorul nostru.”

“Această cinstire adusă martirilor, ar fi de prea puțin folos dacă nu ar deveni pentru noi toți un imbold spre a fi mai buni creștini. De aceea, aș vrea să împărtășesc cu dumneavoastră gândurile exprimate de Papa Francisc în a doua zi a Crăciunului trecut, despre iertarea arătată de martiri propriilor ucigași, începând cu sfântul protomartir Ștefan, deoarece iertarea dăruită înainte de a muri îi apropie pe martiri de Domnul, iar nouă ne arată ce atitudine se cuvine să avem ca și creștini”.

La final, în calitatea de gazdă, PS Vasile a rostit un cuvânt de mulțumire cu îndemnul de a păstra memoria vie și de a reveni, în anul următor, la mormintele luminate de Învierea pe care odinioară cei închiși au predicat-o murind, fără a înceta să iubească și să ierte. În comuniune cu Sfântul Părinte și cu ocazia centenarului aparițiilor de la Fatima, s-a făcut, în continuare, o rugăciune de consacrare la Maica Sfântă, cum frumos o numesc pe Preasfânta Fecioară Maria credincioșii români.

Emoționant și profund adevărat a fost apoi mesajul de recunoștință față de continuarea tradiției pelerinajului la Sighet, transmis de poeta Ana Blandiana, căruia i s-a dat citire. Cunoscuta dizidentă anti-comunistă împreună cu soțul ei, scriitorul Romulus Rusan – acum și el împreună cu cei drepți, cu dorința de a păstra vie memoria trecutului, au fondat Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței și au transformat fiorosul loc de detenție în spațiu de rugăciune, de venerare a sfinților închisorilor, de cinstire a eroilor: Episcopi, preoți, persoane consacrate, profesori, scriitori, politicieni, țărani, muncitori, chiar elevi și studenți – cu toții brutalizați, anchetați, torturați, privați de libertate, pentru că n-au acceptat privarea de libertate spirituală, la care a fost supus timp de peste 40 de ani, întreg neamul românesc.

Ana Blandiana a numit acest pelerinaj drept “unul dintre cele mai frumoase și emoționante lucruri care se întâmplă de ani de zile în România. Noi, cei ce ne-am închinat ultimul sfert de secol de viață reconstrucției și cultivării memoriei, vă suntem profund recunoscători pentru neoboseala cu care, an de an, faceți să vibreze zidurile fostei închisori devenită instituție a memoriei românești și europene de credință, speranță și iubirea care trebuie trecute odată cu neuitarea, generațiilor următoare. An de an, inițiativa dumneavoastră își mărește ecoul și utilitatea într-o Europă care se îndoiește de propriile ei rădăcini creștine și în ciocnirea implacabilă a civilizațiilor riscă să fie înfrântă, nu pentru că nu are destulă putere, ci pentru că nu are destulă credință, nici în Dumnezeu, nici în propria ei definiție.”

“Cu părerea de rău că nu pot fi alături de dumneavoastră în acest an, mai greu decât alții, al vieții mele, dar cu ferma convingere că numai acesta este drumul, un drum pe care dumneavoastră îl faceți în mod simbolic și concret, între locul suferinței și cel al vieții veșnice, îl rog pe Dumnezeu să ne dea tuturor puterea de a rămâne noi înșine, neclintiți în credință, singura în stare să salveze lumea care a fost a înaintașilor noștri și trebuie să ajungă, mereu vie, la cei ce ne vor urma” (Ana Blandiana, București, mai, 2017).

Deși întreaga țară a fost, în 13 mai 2017, sub ploi și furtuni, pașii pelerinilor de la Sighet și întreaga celebrare liturgică s-a desfășurat sub binecuvântarea razelor de soare, chiar și agapa pregătită de organizatori, iar apoi ploaia s-a revărsat abundentă. Și, poate, această zi de bucurie – marcată de celebrarea centenarului aparițiilor mariane și de canonizarea de la Fatima – a fost, pentru pelerinii din Sighet, o minunată zi petrecută sub umbrela protectoare a mâinii lui Dumnezeu și în razele privirii Sale milostive. Fie memoria mărturisitorilor credinței în veci vie și “exemplul lor de credință și de iubire să strălucească tot mai mult printre oameni. Fie ca Dumnezeu să arate și pe pământ vrednicia acestor slujitori ai Săi, ridicându-i la cinstea altarelor, iar credincioșii creștini, prin mijlocirea lor, să primească harurile de care au nevoie pentru ca toți să fie o singură turmă cu un singur păstor” (cf. rugăciunii pentru beatificare).

http://www.eparhiaclujgherla.ro/2017/05/15/rugaciune-si-reamintire-continuarea-pelerinajului-traditional-la-sighetu-marmatiei/