Într-o ambianță impresionantă, fotografiile, documentele, arborele genealogic reconstituie mediul în care s-a format marele istoric de mai târziu, fiind scos în evidență rolul important pe care l-a jucat tradiția familială și implicit școala spre care a fost îndrumat. Este prezentată activitatea lui Brătianu începând de la primele demersuri în știința istorică, care au culminat cu realizarea unor lucrări de referință în domeniu, cât și cu o remarcabilă prestație în învățământul superior.
În cadrul expoziției se fac referiri și la alte momente importante din viața și activitatea lui Gheorghe I. Brătianu, cum ar fi prezența sa pe front în cele două războaie mondiale sau alegerea sa ca membru al Academiei. Nu a fost uitată nici activitatea sa politică.
Ca urmare a acesteia, Brătianu a fost arestat la 5/6 mai 1950 și internat la Sighet pe timp de 24 de luni. Cu toate că murise, în luna aprilie 1953, în penitenciar, pedeapsa i-a fost majorată cu 60 de luni conform Deciziei MAI nr 559 din 6 august 1953.
Expoziția a fost realizată de un grup de muzeografi de la Muzeul Național de Istorie a României coordonat de dr. Valeriu Leahu, în 1998, cu prilejul centenarului nașterii lui Brătianu, fiind lăsată apoi în custodia Memorialului Sighet.
Obiectele personale, ultimele rămase după moartea istoricului, au fost donate de dna Maria Brătianu. Bronzul „Marea Neagă” dedicat lui Gheorghe Brătianu, a fost donat Memorialului de către sculptorul Ovidiu Maitec. Prima ediție a majorității operelor lui Gheorghe Brătianu a fost donată de prof. Nicolae Scurtu.
vezi și
Muzeul Sighet: Sala 73 – Celula în care a murit Gheorghe I. Brătianu