LUCIA CIREȘ: Mi-au povestit că luaseră un cojoc de-al lui bunicu’, de acela mițos, o tuhoarcă, și țineau tuhoarca deasupra mea ca să nu mă ningă, mă desfășa mama și încălzea apă în gură și mă ștergea puțin-puțin ca să încetez din urlet. O perioada tata cu mama și cu mine am mai mers cu trenul, un tren de marfă, și mama ținea minte că era o doamnă cu doi copii, probabil plecaseră fără provizii, fără nimic și copiii aceia plângeau întruna: „Numai pâine, numai pâine, numai pâine” și mama din ce a avut ea pentru mine, din ce luaseră ei, a potolit și foamea lor.
AUREL SOCOLESCU: Ne-a pus mama în căruță, că tata murise la ’43. Ne-a urcat mama cinci copii, și ce-a putut să ia într-o căruță, da, da, da, ce-a putut să ia într-o căruță, cinci copii, mâncare pentru noi și pentru cal… restu’ nimic. Nici n-a închis ușa cu cheia, a lăsat ușa numai așa închisă și animalele în grajd, le-a pus mâncare, le-a lăsat liber din lanț, le-a pus ciubere cu apă și trifoi în grătar sus, ca să nu moară de foame până le-o lua cineva. Și am făcut cu căruța șase săptămâni de la Cernăuți până la Baia de Aramă, în Mehedinți, într-o comună.
ION LAZU: La un moment dat, în timp ce noi eram în tren și mama se ocupa de noi, fratele meu mai mare a coborât nu știu de ce și trenul a plecat. Mama a început să strige disperată pe geam: „Copilul meu, copilul meu” și atunci oamenii care erau pe peron, pentru că erau pe peron sute și mii de oameni, l-au luat pe brațe și l-au tot dat pe de-asupra capetelor, au fugit pe lângă tren până l-au băgat pe geam pe fratele meu.
Lucia Cireș, interviu realizat de Mariana S. Țăranu, 22 martie 2021 (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului, Arhiva de Istorie Orală, interviul nr. 3825)
Aurel Socolescu, interviu realizat de Andreea Cârstea, 26 aprilie 2009 (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului, Arhiva de Istorie Orală, interviul nr. 2749)
Ion Lazu, interviu realizat de Georgeta Pop, 24 februarie 2021 (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului, Arhiva de Istorie Orală, interviul nr. 3817)
și publicate în Georgeta Pop (ed.), De la refugiu la deportare. Mărturii ale refugiaților din Basarabia și Bucovina, Fundația Academia Civică, 2021