posted in: „Mer de malheurs’’
Spre sfârşitul anilor ’70, la scurt timp după arestarea lui Paul Goma, Gheorghe Gherghina (n. 11 sept. 1941), împreună cu Mariana Besciu (n. 12 iun. 1954), care în scurt timp îi va deveni şi soţie, şi cu un prieten apropiat, electronistul Ion Nicolae (decedat în 2005), au decis să ia atitudine împotriva regimului comunist sancţionând abuzurile regimului, inclusiv arestarea lui Paul Goma. În mod concret, cei trei buni prieteni, curajoşi şi idealişti deopotrivă, înţelegând riscurile la care se expuneau, au trecut la redactarea de manifeste împotriva regimului (aproximativ 20.000) şi la o serie de scrisori trimise autorităţilor în care solicitau respectarea drepturilor elementare ale cetăţenilor.
Au fost descoperiţi, prin trădare, patru ani mai târziu, în mai 1981 fiind arestaţi. Au fost anchetaţi la Rahova timp de patru luni, ulterior fiind condamnaţi în cadrul unui proces desfăşurat după tiparele proceselor politice comuniste: Nicolae Ion la 7 ani, Gheorghe Gherghina la 6 ani, iar Mariana Besciu, deşi era mamă a doi copii cu vârste sub 2 ani, la 5 ani. Beneficiind de o graţiere, Mariana Besciu a fost eliberată după patru luni, în timp ce cei doi bărbaţi au fost deţinuţi la Aiud timp de 5, respectiv 4 ani.
Despre multiplicarea şi împrăştierea manifestelor, Gheorghe Gherghina-Besciu povesteşte:
Cum le-aţi multiplicat?
(…) Multiplicatorul era făcut de noi special, manual, bineînţeles, dădeai la manivelă şi îţi ieşea manifestul. (…) Multiplicatorul înseamnă o maşină care era o combinaţie de tamburi, adică tamburul de absorbţie de cerneală, tamburul de dirijarea hârtiei, tamburul care imprimă, care are pe el textul… (…) Dădeam la manivelă şi ieşeau una după alta, automat. Puteam să pun şi motor pe el, fără problemă. (…)
Şi cum le-aţi împrăştiat?
Nicolae Ion avea o maşină Fiat roşu. I-am tăiat o trapă în spate. El conducea… Mariana, domnişoara Mariana – că nu era soţie pe timpul ăla – lua din baloţi, îmi da mie la mână şi eu băgam pe sub trapa maşinii şi cădea… În urma maşinii rămâneau pe şosea, peste tot…
Fragmente din interviul nr. 2508 din AIOCIMS cu Mariana şi Gheorghe Gherghina-Besciu, realizat de Mihaela Udrescu în februarie 2008.
În februarie 2013 soţii Mariana şi Gheorghe Gherghina-Besciu au donat Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei un obiect extrem de important, un tambur (foto) utilizat de ei în anii ’70 pentru tipărirea de manifeste anticomuniste, precum şi mostre de manifeste tipărite cu acest tambur.