(n. 3 mai 1912, în satul Pustiana, comuna Grigoreni, judeţul Bacău – m. 23 august 2009, București)
călugăriţă romano-catolică
s-a călugărit la vârsta de 17 ani, făcând parte din Institutul Sfânta Maria (azi Congregația Jesu)
Împreună cu întreg personalul Nunţiaturii Apostolice din România, a fost arestată la 19 iulie 1950 şi anchetată în arestul din Calea Rahovei şi la Ministerul de Interne.
Prin sentinţa nr, 396/1952 a Tribunalului Militar Bucureşti, a fost condamnată la 15 ani muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
Închisă în penitenciarele Jilava, Mislea, Spital Văcăreşti, Miercurea Ciuc şi Oradea, a fost eliberată după 14 ani de detenție, la 15 aprilie 1964, prin graţiere.
…În 19 iulie ’50, a fost toată arestarea, ca Noaptea Sfântului Bartolomeu…
Pe mine personal, mă ţinea două săptămâni la Jilava, două săptămâni la Securitate. Şi aşa m-a plimbat şase luni. La Jilava, când eram, acolo veneau trei civili şi totdeauna spuneau: „Cuvioasă măicuţă, noi vrem să vă punem în libertate, dar să renunţaţi la viaţa monahală sau să treceţi la ortodoxie sau să primiţi un servici de la noi. Nu trebuie să munciţi, cum aţi muncit la Nunţiatură, vă plătim foarte bine…” Bănuiam eu că ce vor, să fiu informatoarea lor. Zic: „Domnule, prefer să stau în închisoare o viaţă întreagă decât să trădez Biserica mea. Acest lucru eu nu pot să fac!” Şi aşa m-a ţinut şase luni.
…Procesul s-a numit „Procesul Vaticanului”…Mi-a citit atunci două acte de acuzaţie. Adică, una: eram trimisă în proces pentru „crimă de înaltă trădare”, care începea pedeapsa de la 25 de ani, pe viaţă sau cu moartea, pentru spionaj, că am colaborat direct cu statul străin, cu Vaticanul, pentru că am fost în servici la Nunţiatura Apostolică aproape 13 ani. Şi a doua oară, mi-a citit actul de acuzaţie: „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”, care începea pedeapsa de la 15 ani până la 25 de ani…
fragment dintr-un interviu cu sora Clara realizat de Aurora Sau, Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet, fond „Aurora Sasu”, interviul nr. 1328, interviu în curs de publicare la editura Fundației Academia Civică (editor Virginia Ion)