Home » Français » Mémorial » Évenements » Stéphane Courtois, din nou la Sighet

Stéphane Courtois, din nou la Sighet

posted in: Évenements

Stéphane Courtois, unul dintre cei mai importanţi istorici ai comunismului, a fost prezent şi în acest an la cea de-a XIV-a ediţie a Şcolii de Vară de la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.

Stéphane Courtois este istoric, director de cercetare la Centre National de Recherce Sceintifique – Paris şi profesor la Institutul Catolic de Înalte Studii. Este cofondator, alături de Annie Kriegel, al revistei Communisme (fondată în 1982). Este autor şi coordonator al Cărţii Negre a Comunismului (apărută în Franţa în 1997, tradusă în peste 20 de limbi, prima traducere – cea română, apărută în 1998, Fundaţia Academia Civică – Humanistas), precum şi al volumului Du Passé faisons table rase ! Histoire et mémoire du communisme en Europe (Lafffont 2002) şi al Dicţionarului Comunismului (Larousse 2007).

 

Invitat pentru prima dată la Sighet în iulie 1999, Stéphane Courtois a fost prezent atunci, în iulie 1999, atât la simpozionul internaţional Anii 1949-1953 – mecanismele terorii, cât şi la cea de-a II-a ediţie a Şcolii de Vară, când le-a prezentat elevilor cursanţi volumul Cartea Neagră a Comunismului.

Din 2000 Stéphane Courtois este o prezenţă constantă la evenimentele organizate de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismuilui din cadrul Memoriaului Victimelor Comunsimului – Fundaţia Academia Civică.

Courtois este rectorul Şcolii de Vară de la Sighet şi membru în Consiliul Ştiinţific al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismuilui.

În 2003 Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului a publicat volumul Courtois la Sighet, cuprinzând prelegerile ţinute şi discuţiile purtate de Courtois, de-a lungul celor patru vizite pe care le făcuse până atunci la Memorialul Sighet şi la Centrul de Studii din Bucureşti, iar în 2009 volumul Stéphane Courtois, Pata oarbă a memoriei europene. 23 august 1939: alianţa sovieto-nazistă (Ora de istorie 4)

 

Luni, 11 iulie, cu câteva ore înainte de a pleca spre Sighet, Stéphane Courtois a fost prezent la Institutul Francez din Bucureşti pentru lansarea ultimului său volum apărut în limba română, Comunism şi totalitarism (Polirom, 2011), volum care cuprinde şi un capitol dedicat Memorialului Sighet (Memorialul Sighet: istoria şi memoria crimelor comuniste în România). Cu aceeşi ocazie Courtois a prezentat şi ultima sa carte editată de Fundaţia Academia Civică (Pata oarbă a memoriei europene), dar şi alte două volume de care se simţea direct legat, Şcoala Memoriei 2010 (prelegeri şi discuţii de la cea de-a XIII-a ediţie a Şcolii de Vară de la Sighet) şi Sfârşiţi odată cu trectul negru! (Addenda românească la Cartea Neagră a Comunismului, apărută în volumul Du passe faisson table rase, şi oferită acum publicului român, cu o prefaţă de Stephane Courtois).

 

Marţi, 12 iulie, Stéphane Courtois a susţinut în cadrul Şcolii de Vară de la Sigeht prelegerea cu titlul  Lagăre de concentrare, lagăre de exterminare
– un fenomen central al secolului XX.

 

Fotografii de la Şcoala de Vară de la Sighet, iulie 2011

 

„Încă o dată, este o onoare şi o plăcere să fiu rectorul Şcolii de Vară. O plăcere de a reîntâlni pe tinerii români inteligenţi, cultivaţi, harnici… Pe scurt, viitorul României (inclusiv Republica Moldova).
Şi este o onoare să trăieşti şi să munceşti într-un loc cu un simbolism atât de tragic ca acesta în care s-a exercitat dominaţia comunistă asupra României.
Încă o dată Bravo întregii echipe care însufleţeşte această magnifică iniţiativă.
Şi, după formula, quasi-tradiţională: Anul viitor la Sighet. Dacă vrea Dumnezeu…”
Stéphane Courtois