Home » Română » Centrul de Studii » O carte pe zi » Ulrich Burger, Misiunea Ethridge în România

Ulrich Burger, Misiunea Ethridge în România

posted in: O carte pe zi

Dl.  Maniu a dorit să-mi amintească că a fost crescut în România în spiritul a două principii de bază. Primul este dragostea pentru libertate şi democraţie, al doilea dragostea pentru ţară şi popor. Timp de mai mulţi ani el a luptat pentru aceste principii şi în lupta sa a putut conta pe sprijinul tuturor românilor.
Bucureşti, 23 noiembrie 1945, fragment din Notă asupra convorbirii dintre dl. Mark Ethridge şi dl. Iuliu Maniu

  

Dl Ethridge: Are Maniu adepţi adevăraţi în ţară?
Dl Jumanca a răspuns că îl cunoştea pe dl Maniu de mult timp şi că este mult mai mult decât un simbol, el este o mare forţă morală, cu o ascendenţă puternică asupra populaţiei din Transilvania. Chiar opozanţii săi au avut un mare respect pentru “curăţenia sa morală”. Chiar dl Jumanca a fost ajutatat de dl Maniu la începutul eforturilor sale politice, în ciuda faptului că dl  Jumanca a fost întotdeuna socialist.
 În 1941, când legionarii au venit la putere şi s-au dedat la violenţe şi crime, dl Maniu a venit la înmormântarea unuia dintre cei ucişi, un fost colaborator al său, şi a ţinut un discurs împotriva legionarilor.
 Astăzi Maniu are încă o mare ascendenţă asupra oamenilor şi el şi partidul său au foarte mulţi adepţi în Transilvania. El şi-a dat seama de acest lucru la o întrunire a muncitorilor industrali din Făgăraş, când a văzut că muncitorii din acea zonă gravitau în jurul Partidului Ţărănesc. Maniu pare să întrunească aspiraţiile politice generale ale românilor transilvăneni…”
24 noiembrie 1945, fragment din Notă asupra convorbirii dintre dl Mark Ethridge şi dnii Jumanca şi Brătfăleanu

 

Ulrich Burger, “Misiunea Ethridge în România”, Fundaţia Academia Civică, 2000