Volumul cuprinde interviul pe care sora Clara l-a acordat în 1996 Aurorei Sasu, redactor la Radiodifuziunea Română. Interviul este parte a unei ample campanii pe care Aurora Sasu a pornit-o în 1992 pentru a aduna mărturii despre represiunea împotriva Bisericii Catolice de ambele rituri, din perioada regimului comunist.
Aflată în slujba Nunţiaturii Apostolice din România încă din 1938 şi dispunând de o memorie extraordinară, sora Clara vorbeşte în acest interviu despre atmosfera din primii ani de regim comunist, despre paşii făcuţi de autorităţile comuniste pentru supunerea Bisericii Catolice şi despre degradarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Vatican.
În acelaşi timp, această mărturie ne dezvăluie un personaj plin de modestie, care spune despre sine că este doar o călugăriţă cu puţină educaţie, cu toate că purta răspunderea pentru administrarea clădiri ambasadei Sfântului Scaun din Bucureşti şi că vorbea mai multe limbi străine.
În ciuda sentinţei nedrepte şi a greutăţilor din închisoare, sora Clara nu a văzut perioada petrecută în detenţie ca pe o pedeapsă a Divinităţii, ci ca pe misiunea pe care dintotdeauna dorise să o facă în numele lui Dumnezeu.
Fragment din studiul introductiv semnat de Virginia Ion