Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Vasile Sfeșie: Ți-o luat boii, caii, căruță, plug, și o trebuit să fii slugă

Vasile Sfeșie: Ți-o luat boii, caii, căruță, plug, și o trebuit să fii slugă

posted in: Din "marea de amar"
Imagine de propagandă din perioada constituirii gospodăriilor colective (Arhiva foto a Memorialului Sighet, fond Fototeca ziarului România Liberă )

Vasile Sfeșie: Am curaj să spun că am văzut și cum a fost și cu pământu’, domn’e, cu colectivizarea! O vinit să dăm declarații că făcem cereri să băgăm pământu’, ceea ce nu-i adevărat. Oaminii, săracii, nu c-or dat pământu’, o fost musai, o fost musai să semnăm cerere că noi nu suntem în stare să lucrăm pământul. Om văzut că comunismu’ o fost numa’ cu minciuni și cu neadevăruri. Io așe am văzut și văd și astăzi! Io așe văd. Așe o fost. Ș-apoi, în afară de asta, o vinit și ți-o luat, domn’e! Ți-o luat boii, caii, căruță, plug, și o trebuit să fii slugă… nu știu la cine, da’ o trebuit să fii slugă, să asculți dă ei, dă ce zâce ei. O trebuit să taci din gură, n-ai avut voie să vorbești… că ce știu eu, să arăți că cela nu-i bun, că la ei toți erau buni, numai noi eram răi. Așa că, pentru mine, comunismu’ o fost un neadevăr, o minciună! Ei, sub toate formele, o căutat cum să distrugă omu’, cum să distrugă omu’, cum să distrugă particularitatea, cum ai zice, să nu mai fii stăpân pe munca ta.

…Sufletește pământu’ însamnă, pentru un om care-i crescut la țară și-i gospodar, puterea lui, puterea de a trăi. Puterea de a trăi! După el trebuie să muncești, să muncești cinstit și să trăiești. Asta însamnă pământu’, glia, pământu’ acesta, pământu’ strămoșesc, pă care părinții noștri, strămoșii noștri l-or câștigat cu sânje. Și acuma cum puteam să ne despărțim dă el, să zicem că nu-i al nostru (plânge), că să fie nu știu al cui? Pământu’ însamnă puterea omului de a fi stăpân pă el și omu’ trebuie să fie stăpân pă el și pă munca lui, eu așa înțeleg să fii stăpân, domn’e! Tre’ să muncești cinstit și ceea ce câștigi să te folosești de el cinstit. Eu așa înțeleg.

 

Fragment din interviul cu Vasile Sfeșie (născut la 22 martie 1923, Șiad, județul Arad, țăran), realizat de Daniel Popa în 1996, Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet, interviul nr. 452, și publicat în Nu poate trăi țăranu’ fără pământ. Revoltele țăranești din Arad și Bihor (vara anului 1949), editor și studiu introductiv: Andreea Cârstea, Fundația Academia Civică, 2017