Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Victoria și Pantelimon Chirilă

Victoria și Pantelimon Chirilă

posted in: Din "marea de amar"

Victoria ChirilaVictoria Chirilă

(1903-1992)

Învățătoare

Arestată în 1951, anchetată la Pitești și Craiova, fiind acuzată de ”deținere de arme”, condamnată prin sentința nr. 923/1951 la șase luni închisoare.

 

 

 

 

Pantelimon Chirilă

(1899-1952)Pantelimon Chirila

avocat,deputat PNȚ în 1928 și 1946

 

 

Arestat la 8 decembrie 1950 și acuzat de ”port ilegal de armă” ( deși chiar în fișa sa de încarcerare se precizează că nu deținea de fapt arme), a fost condamnat  prin sentința nr. 923/1951 la doi ani închisoare pentru ”deținere de arme”. Închis la Craiova, Pitești, Rahova, Poarta Albă, Jilava.

A murit în închisoarea Văcărești la 18 august 1952.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fulga Pușcașu, fiica soților Chirilă (n. 1939):

Tata a fost arestat și după aceea n-am mai știut nimic de el. După aia a fost arestată mama și toate rudele mele. (…) Iar noi am rămas, patru copii minori, dintre care eu eram cea mai mare – aveam 10 ani – fără niciun mijloc de existență, cu o soră a mamei, care și ea era condamnată în acest proces (…) Ivașcu Maria, dar i s-a amânat executarea condamnării cu șase luni, până vor ieși ai noștri din închisoare. Mama a fost la șase luni condamnată, tatăl meu la doi ani, dar n-a rezistat. (…)

…S-a întors mama după șase luni… Când s-a dat sentința, mama făcuse deja șase luni și i-au dat drumul. Dar nu i-au dat serviciu. Și, între timp, ieșise din închisoare și o verișoară de-a mea, soția lui George Brașoveanu, Ivașcu Alexandrina se numea, doctoriță din București… Aceea lucra la Institutul Pasteur, dar după ce i-au dat drumul de la Jilava au trimis-o medic de circumscripție la Târgu Neamț… Și ne-am dus toți la Târgu Neamț, pe spinarea ei, pentru că mamei nu-i dădea nimeni serviciu… (…) toți erau arestați, toate rudele noastre… (…) Și atunci, văzând că tata nu mai vine, că trecuseră cei doi ani, mama a tot făcut tot felul de petiții. Și numai după un an ne-au trimis certificatul de deces… (…) și câteva obiecte de îmbrăcăminte… (…) Și, deci, atunci am știut că tata a murit…

AIOCIMS, Interviul nr. 2344 realizat de Andreea Cârstea la 31 august 2006, la Brașov.

 

***

Alexandra Brașoveanu (n. 1917), medic veterinar, arestată în 28 mai 1950 și condamnată la 1 an închisoare pentru ”omisiune de denunț”

Gheorghe Brașoveanu (n. 1910), funcționar, arestat la 21 mai 1950 și condamnat, în procesul preotului Matei Dumitru (condamnat la moarte pentru ”înaltă trădare” și executat la Jilava la 21 februarie 1951), la muncă silnică pe viață pentru ”crimă de înaltă trădare”, fiind acuzat că „a dat informații unui spion de la legația franceză”. Detenție la Jilava, Aiud, Pitești, Dej. Eliberat la 30 iulie 1964.

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie

 

© CISAC, februarie 2016