Home » Română » Centrul de Studii » W-Child Project » W-Child Project

W-Child Project

posted in: W-Child Project

ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE 

COPILĂRIE SUB REGIMURILE TOTALITARE / COPILĂRIE ÎN VREME DE RĂZBOI

 

Un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Europa pentru Cetăţeni – Memoria Europei.

Proiectul este derulat prin parteneriatul a patru organizaţii din patru ţări afectate, pe parcursul secolului XX, de războaie şi / sau de regimurile totalitare: Asociaţia URBAN (Bosnia şi Herţegovina) (partener principal), Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei (România), Asociaţia ATRIUM (Italia) şi Post Bellum (Cehia).

 

Scopul proiectului este acela de a îndemna tinerii din cele patru ţări – Bosnia şi Herţegovina, România, Italia şi Cehia – să reflecteze asupra modului în care regimurile totalitare din Europa şi conflictele armate din Bosnia au afectat viaţa copiilor, pentru a realiza cât de brutale au fost aceste sisteme, pentru a înţelege şi aprecia beneficiile şi drepturile pe care le oferă o Europă non-beligerantă şi democratică, dar şi pentru a comemora şi a transmite mai departe poveştile victimelor. Acest obiectiv va fi atins prin desfăşurarea mai multor tipuri de activităţi:

– prin colectarea de mărturii din propria experienţă şi despre viaţa oamenilor obişnuiţi care şi-au trăit copilăria în timpul regimurilor totalitare;

– prin acţiuni de tip „Solidarizare prin istorie”, care presupun implicarea unor participanţi tineri (elevi), care vor „adopta” poveşti ale unor persoane, pe care le vor aprofunda prin cercetare;

– prin întâlniri între elevi şi martori (persoane a căror copilărie a fost afectată de comunism – în România şi Cehia, de fascism – în Italia şi de război civil – în Bosnia şi Herţegovina);

– prin organizarea de evenimente publice precum citirea de poveşti ale unor persoane care au avut de suferit sau vizitarea de locuri care au marcat viaţa martorilor;

– prin realizarea unui film documentar şi a unui e-book cu poveşti ale unor persoane a căror copilărie a fost afectată de războaie sau de regimurile totalitare.

 

Proiectul este dezvoltat în jurul a două teme principale, interconectate când vine vorba despre schimbările la nivelul Istoriei şi al Memoriei din trecutul recent al Europei: COPILĂRIA şi VIAŢA DE ZI CU ZI în societăţile afectate de regimurile totalitare şi de război.

COPIII sunt cea mai vulnerabilă componentă a populaţiei atât în societăţile conduse de regimuri totalitare, cât şi în cele afectate de conflicte armate.

În vremuri de război, copiii şi tinerii se confruntă cu traume fizice, violenţă, exploatare, cu sentimentele de teamă şi pierdere. Comunităţile sunt pur şi simplu destrămate şi nu mai pot asigura un mediu sigur pentru generaţia tânără, care continuă să fie o victimă şi după încheierea războiului, retrăgându-se, pierzându-şi încrederea în sine, în ceilalţi şi în viitor sau căzând în depresie.

În regimurile totalitare, propaganda s-a străduit din răsputeri să îi prezinte pe copii ca pe nişte adepţi loiali ai regimului, iar copilăria ca pe o vreme a inocenţei, fericirii şi împlinirii. Cu toate acestea, milioane de copii şi tineri au devenit victime ale represiunii regimurilor totalitare, fiind etichetaţi ca „inamici ai statului” fie pentru că părinţii lor se opuseseră regimului, fie pentru că ei înşişi avuseseră curajul să lupte împotriva acestuia.

Cea de-a doua temă, referitoare la VIAŢA DE ZI CU ZI, aduce în prim plan experienţa personală şi modul de viaţă a milioane de tineri care au suferit în perioada regimurilor totalitare şi a războaielor din istoria recentă a Europei. Poveştile de viaţă cotidiană sunt adesea considerate ca „aparent nesemnificative” în cadrul general al evenimentelor istorice importante, însă ele pot deveni fundamentale în momentul în care generaţiile tinere încearcă să reconstituie evenimentele istorice şi să le înţeleagă cauzele şi consecinţele.

 

Despre parteneri

Asociaţia URBAN a luat naştere în 2007, la Sarajevo, cu scopul de a promova cultura din Bosnia şi Herţegovina, şi azi este una dintre cele mai importante organizaţii în plan cultural din această ţară. Printre cele mai importante proiecte se numără organizarea celui mai mare Festival de Fotografie din zona Balcanilor (Balkan Photo Festival) şi deschiderea, în 2017, la Sarajevo, a Muzeului Copilăriei în vremuri de Război, care este recunoscut la nivel mondial ca fiind singurul muzeu focalizat exclusiv pe experienţa copilăriei afectate de război. Muzeul are la bază câteva colecţii (lucruri personale, mărturii video, scrisori, fotografii, jurnale şi alte documente) şi desfăşoară activităţi educaţionale în colaborare cu şcolile.

 

FUNDAŢIA ACADEMIA CIVICĂ a fost înfiinţată în 1994 din iniţiativa scriitorilor Ana Blandiana şi Romulus Rusan, având ca scop general educaţia civică printr-o bună cunoaştere a trecutului apropiat al României şi al Europei de Est. Principalul proiect al Fundaţiei este Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Muzeul Memorial, situat la Sighetu Marmaţiei, are 60 de săli, fiecare celulă a fostei închisori comuniste fiind transformată în spaţiu expoziţional. Principalele teme abordate sunt represiunea comunistă, deconstrucţia statului de drept şi înlocuirea lui cu un sistem totalitar. În ultimii 20 de ani, fundaţia a avut sute de acţiuni (expoziţii, simpozioane, publicaţii, activităţi educaţionale, proiecte europene, înregistrări de istorie orală, lansări de carte etc.) prin care a oferit cetăţenilor informaţii pentru a înţelege mai bine ceea ce s-a întâmplat în România şi în alte ţări din Europa de Est în cele aproape cinci decade de regim totalitar comunist, dar şi complexitatea traumelor acestei perioade istorice.

 

Asociaţia ATRIUM este o organizaţie transnaţională înfiinţată în 2013 cu scopul de a promova şi a coordona Ruta Culturală Europeană „Arhitectura regimurilor totalitare din secolul XX în memoria urbană a Europei”. Asociaţia (şi Ruta) este formată din 16 municipalităţi din 5 ţări europene (Italia, Croaţia, Bulgaria, România şi Albania). Ruta, recunoscută de către Consiliul Europei ca Itinerariu Cultural European, are ca scop promovarea şi protejarea patrimoniului european (atât cel tangibil, cât şi cel intangibil) asociat cu arhitectura şi istoria secolului 20, cu o atenţie deosebită asupra perioadelor marcate de regimurile dictatoriale şi totalitare din Europa. Începând cu 2013, ATRIUM implementează activităţi menite să scoată la suprafaţă aspecte istorice comune şi să sensibilizeze cetăţenii Europei asupra identităţii europene în unitatea şi diversitatea sa prin activităţi de cercetare a patrimoniului distonant, prin proiecte educaţionale desfăşurate în colaborare cu şcolile, prin expoziţii, seminarii, publicaţii.

 

 

Post Bellum este o organizaţie non-profit, înfiinţată în 2001 de către un grup de jurnalişti şi istorici din Republica Cehă, care caută şi înregistrează mărturii şi experienţe personale ce au legătură cu evenimentele istorice desfăşurate pe parcursul secolului XX.

Cel mai important proiect al organizaţiei este Memoria Naţiunilor (Memory of Nations), o colecţie ce cuprinde mărturii ale oamenilor care au trăit sub regimurile totalitare ale secolului 20, dar şi fotografii, ziare şi înregistrări istorice. Colecţia cuprinde mii de materiale: memorii şi poveşti ale veteranilor din Al Doilea Război Mondial, ale supravieţuitorilor Holocaustului, ale luptătorilor în rezistenţă; mărturii ale deţinuţilor politic anticomunişti, ale nonconformiştilor, ale veteranilor războaielor contemporane şi ale minorităţilor etnice. Include, de asemenea, mărturii ale celor care au făcut parte din sistemul represiv al regimurilor totalitare – Securitatea Statului, KGB şi alţii. Toate aceste materiale sunt puse la dispoziţia publicului prin intermediul unei baze de date on-line.