Home » Română » Memorial » Evenimente » Workshop-ul „Menţineţi libertatea vie!” la Memorialul Sighet

Workshop-ul „Menţineţi libertatea vie!” la Memorialul Sighet

posted in: 2024, Evenimente

Elevi ai Colegiilor Naţionale „Regele Ferdinand” şi „Dragoş Vodă”  din Sighetu Marmaţiei, aflaţi sub coordonarea prof. Ileana Sauliuc Zapca, respectiv prof. Claudia Dura şi Marius Voinaghi, au luat parte, vineri, 27 septembrie la workshop-ul „Menţineţi libertatea vie!” organizat de Fundaţia Academia Civică-Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei la Memorialul Sighet.

Workshop-ul a fost coordonat de colega noastră dr. Andrea Dobeș.

În cadrul atelierului, participanţii au fost invitaţi să răspundă la întrebările „Ce înseamnă pentru tine libertatea şi democraţia?” şi „Ce valori şi idei ai vrea să susţii azi?” Ei au avut posibilitatea să îşi exprime ideile scriind un slogan scurt, un citat sau o rimă, desenând o imagine prin care să-şi exprime mesajul sau să apeleze la ambele metode. Scopul acestui workshop este să îi ajute pe tineri să reflecteze asupra importanţei valorilor democraţiei.

 

Workshop-ul face parte din proiectul „35 de ani de la căderea Zidului Berlinului”, coordonat de organizaţia germană Kulturprojekte Berlin. Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este partenerul din România în cadrul acestui proiect partenerul din România.

foto: Szabolcs Linzenbold

 

Posterele  realizate în cadrul workshop-ului vor fi trimise la Berlin, unde se va face o selecţie pentru o expoziţie care va fi deschisă la începutul lunii noiembrie.

 

Despre proiect

Au trecut 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, urmată de prăbuşirea unui întreg sistem politic. Aceste evenimente au reprezentat punctul marcant a ceea ce a ajuns să fie cunoscut ca Revoluţia Paşnică din Republica Democrată Germană (RDG). Curajul nemaipomenit al celor care au luat atitudine împotriva dictaturii comuniste – şi bucuria simţită în lume la scindarea simbolică a Cortinei de Fier la 9 noiembrie 1989 – a intrat în istorie. La fiecare cinci ani, Berlinul aniversează acea noapte istorică prin organizarea unui eveniment special: în 2009 s-a organizat proiectul „dominourilor”, în 2014, proiectul „graniţa de lumini”; iar în 2019, un proiect care a presupus proiecţii în şapte locuri marcante ale Revoluţiei Paşnice. Fiecare dintre aceste evenimente a atras atenţia asupra semnificaţiei lui 9 noiembrie 1989 şi a oferit milioanelor de participanţi informaţii despre acel moment. Astăzi, aniversarea Revoluţiei Paşnice şi a căderii Zidului Berlinului rămâne unul dintre cele mai importante evenimente comemorative – pentru Berlin şi pentru întreaga ţară. În 2024, evenimentele care marchează a 35-a aniversare a căderii Zidului va atrage cu siguranţă atenţia internaţională asupra capitalei.

Libertatea, democraţia şi drepturile omului au reprezentat valori cheie ale Revoluţiei Paşnice. Oamenii din RDG şi-au exprimat dorinţa de îmbrăţişare a acestor valori scriindu-le pe pancarde şi bannere, ieşind în stradă şi, în cele din urmă, punând capăt dictaturii din RDG. Astăzi, aceste valori nu sunt mai puţin importante decât erau acum 35 de ani. Este important să se ştie că protestele din RDG din 1989/1990 nu ar fi fost posibile fără evenimentele desfăşurate anterior în Europa de Est, precum Solidarnosc în Polonia sau schimbările din Ungaria, unde oamenii au demonstrat multă vreme împotriva dictaturii şi în favoarea libertăţii şi democraţiei. Ca o modalitste de celebrare a acestor realizări extraordinare de acum 35 de ani, facem apel la locuitorii Germaniei să ni se alăture exprimându-şi suportul pentru păstrarea drepturilor universale ale omului şi opoziţia la autoritarism, la ideile politice dictatoriale şi la îngrădirea libertăţii.

În acest spirit, motto-ul proiectului aniversar „35 de ani de la căderea Zidului Berlinului” va fi: Menţineţi libertatea vie!

Din iunie până în noiembrie, numeroşi parteneri vor invita publicul să se implice într-o varietate de workshop-uri, activităţi şi discuţii în cadrul cărora va fi încurajat să reflecte asupra valorilor exprimate în 1989/1990 şi semnificaţia lor pentru societatea de azi. Gândurile şi ideile apărute în urma acestor întâlniri şi dezbateri vor fi arătate apoi pe pancarte, postere şi bannere.

În jurul datei de 9 noiembrie 2024, aceste pancarte, postere şi bannere vor fi baza unei prezentări unice şi de amploare desfăşurată de-a lungul traseului fostului Zid al Berlinului. La 35 de ani de la căderea Zidului, prezentarea la folosi cuvintele a mii de oameni pentru a trece peste linia de demarcaţie care a străbătut odată Berlinul.

Vizitatorii vor fi invitaţi să exploreze locuri istorice, să onoreze acţiunile oamenilor de atunci şi, în acelaşi timp, să îi comemoreze pe cei care au murit la graniţă. Prezentarea acestor mii de declaraţii va fi completată de o expoziţie care abordează contextul istoric mai larg şi impactul Revoluţiei Paşnice. Prin urmare, întregul proiect nu va arăta doar secţiunile vizibile ale fostului Zid, va face şi o legătură directă cu prezentul invitând oamenii să ia parte la evenimente, tururi şi adunări în locurile istorice.

Imaginile impresionante şi contribuţiile la proiect vor fi apoi colectate şi publicate într-un volum alături de eseuri, grafice, fotografii, interviuri şi relatări despre evenimentele istorice din 1989/1990. Publicaţia va servi ca memento că libertatea este posibilă numai atunci când oamenii sunt dispuşi să lupte pentru ea.

 

Democraţia înseamnă libertate – care, în acelaşi timp, presupune dialog, o cultură a dezbaterii şi a expresiei de opinie. Proiectul „35 de ani de la căderea Zidului Berlinului” subliniază acest lucru făcând din dialog şi din schimbul de idei centrul programului său. Ia ideile şi opiniile majorităţii oamenilor pentru susţinerea libertăţii şi le face vizibile printr-o prezentare şi o carte.

Avem ca parteneri instituţii de cultură, cluburi sportive, asociaţii, firme şi şcoli. Fiecare partener îşi va invita comunitatea să i se alăture în descoperirea Revoluţiei Paşnice şi a valorilor sale esenţiale, în special dorinţa de libertate şi demmocraţie, şi să iniţieze un dialog cu ceilalţi pentru a-şi exprima propriile valori cu ajutorul pancartelor, posterelor şi bannerelor.

Cât de importantă e libertatea – în special libertatea de exprimare – ca premisă a democraţiei? Ce stă la baza unei societăţi pluraliste, mai ales dacă luăm în considerare provocările din lumea de azi? Cum putem exprima şi vorbi azi despre valorile din 1989/1990? Discuţii asupra acestor probleme şi alte întrebări sunt deschise pentru toţi, iar miile de declaraţii şi păreri pe care le vom primi vor fi expuse în 9 noiembrie 2024 într-o prezentare de-a lungul unei secţiuni centrale a fostului Zid al Berlinului.

Mai mulți parteneri urmează să participe la proiect și vor organiza evenimente și activități. Toate formele de schimb de idei despre evenimentele istorice din 1989/1990 sunt binevenite, fie că este vorba despre o discuție în cadrul unei ore de istorie, în contextul istoriei unei companii sau despre un element desprins dintr-o biografie personală.

Prin implicarea și contribuția unui număr mare de oameni, proiectul va transforma fosta linie de demarcație dintre un sistem represiv și libertatea de exprimare în prezentarea uneia dintre cele mai mari valori ale democrației: diversitatea de opinie.

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul:

www.mauerfall35.berlin