Ieri, de la ora 10, în sala 20 a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Petroşani a avut loc manifestarea „Valea Jiului – noi coordonate culturale”. Organizatorii nu s-au înşelat deloc atunci când pe invitaţii au anunţat evenimentul de ieri ca „o manifestare culturală deosebită”. Pentru că invitaţii de marcă, Ana Blandiana şi Romulus Rusan, acompaniaţi de elevii liceului, au reuşit să dea sare şi piper acestei manifestări.
O reuşită piesă – „Oligoexperiment”
La intrarea în sală, cei doi invitaţi au fost primiţi cu flori şi cu călduroase aplauze de un select public format din elevi, scriitori şi profesori de la mai multe instituţii de învăţământ (am remarcat cadre didactice de la Colegiul Economic Hermes Petroşani şi Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi Petrila).
Prof. Gilbert Danciu, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, a deschis manifestarea prin mulţumiri adresate Primăriei municipiului Petroşani, elevilor şi profesorilor instituţiei pe care o conduce, Muzeului Mineritului şi partenerului media al evenimentului, Ziarul Văii Jiului.
Trei foarte talentaţi liceeni au prezentat spectacolul „Oligoexperiment”, în care am remarcat cu plăcere lipsa de complexe a tinerilor actori (doi dintre ei şi remarcabili poeţi) în faţa unui provocator şi original (bineînţeles şi… „oligofren”) text.
Aplauzele sincere ale spectatorilor au constituit răspunsul la truda celor 3, repetăm, talentaţi liceeni.
Premianţii concursului „Adâncuri din oglindă”
După cum Ziarul Văii Jiului a mediatizat în mai multe ediţii, în cadrul manifestării „Valea Jiului – noi coordonate culturale” a avut loc şi un concurs de poezie intitulat „Adâncuri din oglindă”.
Juriul a fost alcătuit din Ion Hirghiduş, Gilbert Danciu şi subsemnatul şi a fost prezidat de poeta Ana Blandiana. Membrii juriului au ajuns la o concluzie unanimă, aceea că tinerii participanţi la concurs, premiaţi sau nu, nu duc lipsă de talent. Directorul Gilbert Danciu a anunţat câştigătorii. Aceştia sunt: Alexandru Sava, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – locul I; Ioana-Diana Hogman, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, locul al II-lea şi Adelina Miklos (Liceul de Informatică Petroşani) locul al III-lea.
Ziarul Văii Jiului a acordat un premiu special elevei Loredana Aspru din clasa a X-a C de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.
Fermecătoarea Ana Blandiana
Întrebărilor spectatorilor, nu puţine şi pline de miez, Ana Blandiana le-a răspuns cu mult farmec, evocând multe amănunte din istoria nevăzută a anilor comunismului, dar şi a zilelor noastre. Fără îndoială, răspunsurile Anei Blandiana s-au constituit într-o adevărată lecţie de istorie anticomunistă şi literară pentru liceenii prezenţi în număr mare în sala 20 a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Petroşani. După o binemeritată pauză, conform programului, în ultima parte a manifestării s-a desfăşurat masa rotundă „Pe albia poeziei: cursul vechi şi cursul nou”. Însă despre această incitantă dezbatere vom publica relatările liceenilor care au participat la aceasta.
După-amiaza, Romulus Rusan – la Muzeul Mineritului
De la orele 16, Muzeul Mineritului a fost gazda vernisajului expoziţiei naţionale Canalul Dunăre – Marea Neagră. Expoziţia reprezintă o parte a Memorialului Victimelor Comunismului şi a Rezistenţei Anticomuniste de la Sighet.
Istoricul Romulus Rusan a explicat pe două niveluri – şi pe înţelesul elevilor din clasele primare prezenţi la vernisaj şi pe cel al maturilor – semnificaţia acestei expoziţii. Mai mult de atât, Romulus Rusan a reuşit să sintetizeze întregul istoric al dramelor acestui construcţii. Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroşani, i-a salutat pe distinşii oaspeţi, evocând câteva crâmpeie din istoria localităţii pe care o conduce.
Finalul vernisajului a fost unul emoţionant. Romulus Rusan a invitat o elevă din ciclul primar să citească o poezie de pe planşele expuse. Spre cinstea ei şi a învăţătoarei sale, deşi la prima lectură, domnişoara s-a achitat cu brio de sarcina încredinţată pe loc.
Ziarul Văii Jiului va mai reveni în paginile suplimentelor sale asupra acestui eveniment de ţinută întâmplat ieri la Petroşani.