Home » Română » Memorial » Diverse » Ziua: Prada inocenta a comunistilor

Ziua: Prada inocenta a comunistilor

posted in: Diverse

— Expozitia multimedia “Taranii si comunismul” este vernisata astazi (ora 12.00) la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti, marcandu-se astfel implinirea a 60 de ani de la inceputul colectivizarii fortate a agriculturii si de la inceputul calvarului pentru taranul roman.
 

“Ziua cand a fost decretata colectivizarea, seamana cu caderea Constantinopolului. Rapusi de glont sau de ideologie, taranii sunt cele mai numeroase si inocente prazi ale comunismului.”, a declarat Romulus Rusan, directorul Centrului International de Studii asupra Comunismului si curatorul expozitiei.Timp de sase saptamani, pana la 30 mai, veti putea afla mai multe despre lumea rurala romaneasca disparuta in urma colectivizarii fortate impuse de regimul de dinainte de “90 din documente de arhiva, fotografii de epoca si marturii de istorie orala. “Taranii au luptat cu tatarii, cu turcii si rusii, cu secetele si inundatiile, cu si activistii, cu birurile si cotele. Au fost mereu invinsi si invingatori, caci sacrificiul lor a hranit mereu continuitatea istoriei. Lupta cu comunistii i-a infrant insa definitiv, caci le-a distrus nu numai vietile, ci si radacinile. Fara pamant, taranii si-au pierdut definitia. Astazi, jertfa taranilor rasculati in 1949-1950 ramane un episod romantic. Razmeritele finale din 1960-1962 seamana cu asediile medievale.”, a completat Romulus Rusan.
Unul dintre elementele principale ale expozitiei este harta numeroaselor rascoale taranesti din anii 1949-1962. De asemenea, puteti admira costume traditionale din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru zonele despre care se vorbeste in documentele istorice si puteti viziona episoade din “Memorialul Durerii”, realizate de Lucia Hossu-Longin.
In deschiderea evenimentului, alaturi de Romulus Rusan, care ii va prezenta pe participantii la rascoalele taranesti din judetele Arad, Bihor, Maramures, Teleorman, Timis, care se vor putea deplasa la Bucuresti, vor vorbi Ana Blandiana, presedinte al Fundatiei Academia Civica si al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei si Paula Popoiu, directorul general al muzeului. La realizarea expozitiei au mai colaborat filialele Timis si Arad ale Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Muzeul Judetean de Istorie din Alexandria si multi martori ai evenimentelor, unii dintre ei deveniti istorici. Grafic designul a fost realizat de arhitectii Octavian Carabela si Marius Marcu-Lapadat.Cu acelasi prilej vor fi lansate si doua noi aparitii editoriale publicate de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei – Fundatia Academia Civica. Este vorba despre volumul “Colectivizarea in Maramures”, coordonat de Gheorghe Mihai Barlea si Robert Furtos, care cuprinde 50 de interviuri cu tarani maramureseni si despre audiobook-ul “Taranii si comunismul”, montat de Andreea Carstea, care prezinta zece povestiri ale unor tarani participanti la rascoalele din anii 1949-1962, alese din cele peste 5000 de ore de inregistrari acumulate in Arhiva de Istorie Orala a Centrului International de Studii asupra Comunismului. Evenimentul se va incheia cu un recital extraordinar sustinut de Grigore Lese.
Cristina SPIRIDON 

articol aparut in “Ziua”, 17 martie 2009, www.ziua.ro